Planeta suferă din cauza nepăsării oamenilor şi suportă din ce în ce mai greu impactul ecologic al activităţii acestora, în condiţiile în care Pământul are nevoie de 18 luni pentru regenerarea resurselor pe care aceştia le consumă într-un an. Sursa: Alexandru Ruja
Concluziile aparţin unui studiu al unui grup de cercetare american de protejare a mediului, anunţă AFP.
Datele, culese din peste 100 de ţări de către Global Footprint Network, arată că oamenii consumă resurse şi produc dioxid de carbon (CO2) - principalul gaz cu efect de seră - într-un ritm cu 44% mai mare decât ceea ce natura poate produce şi absorbi.
O altă concluzie interesantă este diferenţa în creştere, de la ţară la ţară, în ceea ce priveşte impactului ecologic al locuitorilor.
Astfel, dacă toţi oamenii de pe planetă ar trăi ca un american simplu, ar trebui să existe cinci planete pentru a produce resursele alimentare şi energetice consumate şi pentru a absorbi CO2-ul emis. Pe de altă parte, dacă fiecare om ar consuma în lume cât un european de clasă mijlocie, ar fi necesare două planete şi jumătate, au aproximat autorii raportului.
"Ameninţările iminente cu care ne confruntăm astăzi, mai ales schimbarea climatică, dar în egală măsură despăduririle şi suprautilizarea apei dulci - toţi sunt factori care menţin această tendinţă alarmantă", mai susţin aceştia.
Global Footprint Network calculează, anual, "amprenta ecologică" pe care o lasă omul asupra mediului.
Organizaţia arată că impactul acestuia a crescut cu 22%, în timp ce cantitatea de resurse pe care o poate produce natura a rămas constantă şi poate chiar a scăzut.
"Aceste tendinţe arată că este în interesul fiecărei ţări să acţioneze fără să mai aştepte, pentru a reuşi într-o lume cu resurse tot mai limitate, indiferent de ce se întâmplă pe scena m