Per ansamblu, exporturile de produse agroalimentare realizate în intervalul ianuarie-august 2009 au crescut cu 231,5 milioane de euro, până la 1.428,7 milioane de euro. Dacă exporturile de legume congelate s-au dublat, iar cele de nuci s-au triplat, cele de ape minerale, ulei de rapiţă şi de vin au scăzut. În cazul mai multor grupe de produse, exporturile au avansat cantitativ, însă s-au diminuat valoric. Cea mai mare parte a produselor agroalimentare exportate au ajuns pe pieţele din spaţiul european. Astfel, exporturile către statele UE s-au cifrat la finele lunii august 2009 la 1.079,5 milioane de euro, în creştere cu peste 275 de milioane de euro. Republica Moldova, o piaţă mică
Potrivit datelor furnizate evz.ro de MAPDR, exporturile de produse agroalimentare către state din afara spaţiului comunitar nu au avut o evoluţie pozitivă, acestea reducându-se în primele opt luni ale anului cu peste 43 de milioane de euro, până la 349,2 milioane de euro.
Astfel, exporturile realizate către statele membre UE reprezintă 76% din totalul exporturilor, în vreme ce marfa importată din statele comunitare deţin o pondere de 80% din totalul importurilor de produse agroalimentare realizate în perioada ianuarie-august 2009.
Atât importurile, cât şi exporturile de produse agroalimentare către Turcia şi Republica Moldova au reprezentat 3% şi, respectiv, 1% din total. Ce se vinde
Comparativ cu perioada ianuarie-august 2008, exporturile de porumb au avansat de 18 ori, până la 1.053,3 mii de tone, valoarea porumbului livrat în afara ţării urcând de peste şapte ori, la 163,4 milioane de euro. Cantitatea de carne din pasăre, zahăr şi boabe de soia vândută în străinătate a crescut de patru ori în primele opt luni ale acestui an, faţă de acelaşi interval din 2008. Astfel, România a exportat 21,1 mii de tone de carne de pasăre, în va