Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR), membrii Consiliului Superior al Magistraturii, parlamentarii, miniştrii, dar şi Avocatul Poporului sau consilierii Curţii de Conturi pot cumula pensia cu salariul de la stat.
Aşa au decis chiar judecătorii CCR, care i-au exclus însă pe ceilalţi bugetari de pe lista beneficiarilor acestui „drept”. Motivele deciziei, care a vizat legea de reorganizare a unor autorităţi şi instituţii publice, au fost publicate, luni-seară, în Monitorul Oficial.
Concret, judecătorii CCR subliniază că legea respectă Constituţia doar în măsura în care capitolul legat de cumulul pensiei cu salariul „nu se referă şi la persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie”.
Cu alte cuvinte, un judecător al CCR, al cărui mandat de nouă ani este statuat de Legea fundamentală, nu poate fi obligat să renunţe la funcţia publică în favoarea pensiei, aşa cum a propus executivul. Ceea ce nu se va aplica însă şi în cazul altor categorii de bugetari care încasează de la stat pensii mai mari de 1.700 de lei.
Potrivit legii, aceştia trebuie să aleagă, până pe 9 decembrie, între cele două surse de venit (salariu şi pensie) de care beneficiază acum. În plus, bugetarilor „obişnuiţi” li se interzice să cumuleze două sau mai multe funcţii în „aparatul de stat” şi să obţină astfel venituri suplimentare.
Şi în această privinţă judecătorii CCR au însă o obiecţie: „Judecătorii CCR, Avocatul Poporului, judecătorii, procurorii, consilierii de conturi” trebuie exceptaţi, întrucât dreptul lor la cumulul de funcţii este prevăzut de Legea fundamentală.
„Tăierea” lefurilor cu 15,5% lunar, interzisă în 2010
Totodată, Curtea a avertizat executivul că reducerea veniturilor bugetarilor, cu 15,5% lunar, în ultimele luni din 2009, „nu poate constitui, pe term