Profesorul Pierre Moeglin, specialist în ştiinţele educaţiei, comunicare şi digitalizarea media, a vorbit cu evz.ro despre viitorul presei tradiţionale în contextul dezvoltării celei online şi despre pericolele ce rezidă în marea libertate oferită de accesul la Internet. Sursa: Oana Dan Moeglin este director al Şcolii de Ştiinţe Umaniste din Paris (Maison des Sciences de l'Homme) şi profesor la Universitaeta Paris XIII. El a fost în România weekend-ul trecut, cu ocazia conferinţei internaţionale care a marcat 20 de ani de la prima facultate de jurnalism înfiinţată în România postcomunistă.
Jurnalismul online, un caleidoscop
Evz.ro: Cum vedeţi coabitarea, şi implicit cooperarea, dintre jurnaliştii tradiţionali şi cei de online în cadrul aceleiaşi redacţii?
Pierre Moeglin:Idealul este ca jurnaliştii din aceeaşi redacţie să comunice între ei, această comunicare având la bază o matrice care, teoretic, îi ajută să realizeze un ziar zilnic, suplimente, conţinut de web etc. Toate acestea cresc din aceeaşi matrice şi sunt un obiectiv magnific, care nu se produce. Iar întrebarea care se pune este de ce nu se produce şi care este soluţia.
Ceea ce se petrece, în primul rând, este faptul că jurnaliştii tradiţionali trăiesc după regula povestirii, iar jurnalismul tradiţional este asemenea unei poveşti, cu un început, un final, un anumit obiectiv. Jurnalismul online nu ţine cont de acest şablon al povestirii. Aduce a caleidoscop, prin juxtapunerea de informaţii, o multitudine de informaţii care apoi curg pe site. Şi aceasta este doar o singură diferenţă.
Este evident că avem de-a face cu două culturi jurnalistice diferite, iar dacă vrem ca cele două să colaboreze, este nevoie ca fiecare tabără de jurnalişti să deprindă cultura celeilalte. Este evident că jurnaliştii din presa tradiţională nu au cum să scrie în format