CSM decide, azi, dacă fostul procuror Dan Voinea va reveni în magistratură pentru a lucra în dosarele „Revoluţia” şi „Mineriada”. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Fostul procuror militar Dan Voinea s-ar putea întoarce la Parchetul General, pentru a lucra în dosarele „Revoluţia” şi „Mineriada iunie ’90”, aşa cum sugera, cu aproape trei luni în urmă, preşedintele Traian Băsescu. Pentru asta, Voinea are însă nevoie de avizul membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care vor lua astăzi în discuţie cererea formulată de el pe 10 septembrie anul acesta.
Judecat de propriii „călăi”
Cu alte cuvinte, reîncadrarea lui Voinea se află la mâna aceloraşi procurori care, la finele lui octombrie 2008, hotărau că fostul şef al Parchetelor Militare trebuie cercetat disciplinar pentru o serie de abateri comise în instrumentarea dosarelor privind evenimentele din decembrie 1989 şi din iunie 1990. În plus, în martie anul acesta, aceeaşi secţie a CSM aviza favorabil propunerea ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, de a-l revoca pe Dan Voinea de la şefia Parchetului Militar.
Voinea a scăpat atunci de eventualele sancţiuni disciplinare cerând să iasă la pensie, cu o sumă „frumuşică” - de aproximativ 18.000 de lei - cerere care i-a fost aprobată, prin decret, şi de şeful statului. Acum, Dan Voinea va trebui să le explice foştilor săi colegi nu doar de ce a recurs la pensionare, în loc să rămână şi să dea explicaţii pentru acuzele care i se aduceau, dar şi să-i convingă că nu e vinovat de „greşelile” făcute în instrumentarea celor mai importante dosare penale de după 1989.
Greşeli care au făcut scăpaţi învinuiţi cu nume sonore precum Ion Iliescu, Petre Roman, Victor Stănculescu sau Mihai Chiţac. Unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai lui Voinea din Secţia de procurori a CSM a fost, de depa