Comisia Europeană susţine un proiect de majorare a salariilor cu 3,7% pentru funcţionarii europeni, în ciuda faptului că Uniunea Europeană trebuie să strângă cureaua, iar salariile din sectorul public ar urma să fie îngheţate în unele state membre, comentează France Presse. Sursa: Wikipedia
Este vorba despre un proiect care urmează să fie supus aprobării statelor membre şi care a suscitat controverse.
Ministrul austriac pentru funcţia publică, Gabriele Heinisch-Hosek, a criticat planul. În vreme de criză economică şi cu un şomaj în creştere, o asemenea majorare salarială este de "neînţeles", a motivat aceasta.
Executivul eurpean şi-a apărat propunerea şi dă asigurări că procentul a fost stabilit pe baza unei metode "obiective", fixată de legislaţia europeană.
Mai precis, majorările salariale ale funcţionarilor europeni sunt stabilite pe baza unui raport al Eurostat (organismul Comisiei Europene care se ocupă cu statistica n.r. ), care a luat în calcul un eşantion al salariilor din anumite ţări UE (Germania, Belgia, Spania, Franţa, Italia, Luxemburg, Marea Britanie şi Ţările de Jos), precum şi după indicele costului vieţii pentru Bruxelles.
La Comisia Europeană lucrează aproximativ 38.000 de funcţionari şi alţi angajaţi, joburi răsplătite, în medie, cu aproape 4.000 de euro pe lună.
Pensii fabuloase pentru comisarii UE
Preşedintele Comisei Europene, Jose Manuel Barroso, şi viitorul preşedintel al Consiliului European, Herman Van Rompuy, au fiecare câte un salariu anual de 304.000 euro, sumă care nu include indemnizaţiile de reşedinţă şi reprezentare.
Executivul european a fost ţinta criticilor, începutul anului, pentru sistemul de remunerare a comisarilor care primesc o indemnizaţie de până la 65% din salariu în următorii trei ani după părăsirea funcţiei. Salariul ne