În următoarele două săptămâni, evz.ro vă propune o serie de articole pe teme istorice, adunate sub titlul „Istoria românilor, altfel”. Sursa: Agerpres
Plictisitoare atunci când e închistată în urzeala limbii de lemn, istoria devine captivantă odată eliberată de balastul clişeelor şi al adevărurilor absolute pe care nimeni nu are voie să le conteste.
Întâmplările şi personajele trecutului au fost adesea folosite, în special în perioada comunistă, pentru a susţine scopuri politice, aflarea adevărului fiind pusă între paranteze.
Fie că era vorba de a demonstra că lupta de clasă exista din vremuri imemoriale sau de a-l legitima pe conducătorul ce împrumuta virtuţile, reale sau nu, ale voievozilor medievali, scopul istoriei fusese deturnat.
Evz.ro a consultat mai mulţi specialişti care vă vor povesti altfel istoria românilor, inclusiv întâmplări inedite sau aspecte mai puţin cunoscute, neasumate încă de istoria oficială şi de manualele şcolare.
Mileniul întunecat din istoria noastră, absenţa informaţiilor despre români în evul mediu timpuriu, închegarea târzie a statelor sau cruzimea legendară a unor domnitori sunt câteva dintre episoadele pe care le vom parcurge împreună.
Seria debutează luni, cu un articol despre misteriosul tezaur dacic din aur, despre legendele care circulă şi acum printre săteni, dar şi despre competiţia dură care se dă între arheologi şi braconieri pentru a ajunge primii la comorile din pământ. Recuperate recent din străinătate, spendidele brăţări dacice din aur sunt numai un exemplu pentru cum riscăm să ne pierdem patrimoniul.