La cele mai mari companii din subordinea Ministerului Economiei, veniturile brute medii ale angajaţilor trec de 2.500 de lei. Sursa: Reuters
Câştigurile salariale din companiile de stat sfidează criza. Deşi consumul de electricitate şi de gaze naturale a scăzut, iar veniturile şi profiturile au intrat la apă, acest lucru nu i-a împiedicat pe şefi să acorde majorări salariale sau să le ţină pe loc.
EVZ a realizat, pe baza bugetelor de venituri şi cheltuieli publicate în Monitorul Oficial, un top al câştigurilor salariale lunare medii brute în cele mai mari 11 companii de stat din energie şi minerit.
Spre exemplu, la toate unităţile analizate, câştigul brut/salariat depăşeşte 2.500 de lei. Nuclearelectrica domină topul cu 6.838 de lei, fiind urmată de Hidroelectrica şi Electrica - peste 4.500 de lei.
Totodată, nivelul acestor venituri nu este neapărat corelat cu profitabilitatea companiei sau productivitatea. Altfel spus, angajaţi care aduc un profit mai mare sau mai multe venituri în com panie sunt remuneraţi mai prost de cât în alte firme cu rezultate mai slabe.
Criză de lichidităţi
În ciuda crizei, unele companii au acordat majorări salariale în decembrie anul trecut, iar altele în luna martie 2009, ne-au spus unii lideri de sindicat.
De altfel, conform ministrului economiei, Adriean Videanu, companiile cu profit au putut să majoreze fondul de salarii cu până la 6,5% în 2009.
O problemă este totuşi lipsa de lichidităţi din piaţă. Dumitru Chiriţă, directorul executiv al Federaţiei „Univers”, ne-a declarat că multe firme din sector „nu au bani de salarii, din lipsă de lichidităţi.
Sectorul e blocat, CFR nu-şi plăteşte facturile”. La Electrica, câştigul mediu brut aprobat în 2009 este de 4.749 de lei, însă compania ne-a precizat că cel realizat pe prim