Remediile din plante reduc intensitatea simptomelor hepatitei, precum lipsa poftei de mâncare, balonarea şi oboseala permanentă, şi în acelaşi timp, contribuie la regenerarea ficatului.
Armurariul protejează celula hepatică
În farmacia naturii găseşti o mulţime de plante medicinale, bogate în substanţe active, care îţi protejează ficatul. Una dintre acestea este armurariul. Silimarina, o substanţă activă specifică acestei plante, regenerează celulele din ficat şi protejează integritatea membranelor celulelor hepatice. De asemenea, silimarina are proprietăţi antitoxice, fiind eficientă în intoxicaţiile provocate de excesul de medicamente.
Fitoterapeuţii europeni scot în evidenţă faptul că seminţele de armurariu protejează celulele hepatice împotriva efectelor distructive ale substanţelor nocive din mediul înconjurător (substanţe chimice, metale grele) şi „şterg" urmele lăsate de consumul excesiv de alcool asupra ficatului.
Armurariul se poate folosi sub formă de infuzie, care se prepară dintr-o linguriţă şi jumătate de fructe măcinate la o cană cu apă clocotită, timp de 10 minute. Bolnavul trebuie să consume câte două căni de ceai pe zi. Prima cană se bea dimineaţa, înainte de micul dejun. A doua cană se bea în două reprize: jumătate de cană după masa de prânz, iar cealaltă jumătate, după cină. O cură durează 14 zile.
Sunătoarea are efecte antiinflamatoare
O infuzie obţinută din sunătoare şi din gălbenele este foarte eficientă în ameliorarea hepatitei cronice evolutive. Uleiul volatil prezent în compoziţia sunătoarei şi o substanţă specifică din gălbenele (calendulină) au efecte antiinflamatoare şi acţionează ca un pansament pentru ficat. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de sunătoare şi una de gălbenele, infuzate 15 minute în 200 ml de apă clocotită. O jumătate de cană se bea la ora 18, iar cealaltă jumătate, înainte de culcare.