Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii celor nouă state din America de Sud care s-au întrunit ieri în Brazilia, cu ocazia unei conferinţe pe teme climatice. Sursa: jrscience
La 11 kilometri depărtare de punctul de confluenţă dintre Amazon şi Rio Negro, la Manaus, capitala statului brazilian Amazonas, s-au reunit delegaţii din Bolivia, Columbia, Ecuador, Peru, Surinam, Guyana şi Venezuela pentru a discuta soarta pădurii ecuatoriale sud-americane. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a reprezentat Guyana Franceză la summitul în cadrul căruia s-au discutat şi probleme privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Participanţii au stabilit ca emisiile de gaze poluante să fie reduse cu 40% în următorul deceniu. Şefii de stat ai Braziliei şi Franţei au cerut ţărilor dezvoltate fonduri pentru ajutorarea statelor mai slabe din punct de vedere economic. Luiz Inacio Lula da Silva şi Nicolas Sarkozy au susţinut că ţările mai sărace au nevoie de fonduri din partea marilor puteri pentru a gestiona schimbările climatice prin care trece întreaga planetă.
Protejarea pădurii amazoniene
Preşedintele brazilian s-a declarat în favoarea încetinirii defişării pădurilor din Amazonia, dar pe cheltuiala statelor mai puternice. "Vrem să apărăm pădurile, dar alte ţări trebuie să plătească pentru această măsură", a declarat Lula da Silva în cursul unei cuvântări care a precedat lucrările summitului.
În urmă cu câteva luni, guvernul de la Brasilia a anunţat că ritmul defrişărilor a scăzut în acest an şi că a atins pragul cel mai scăzut din cei 21 de ani de când autorităţile au început să monitorizeze situaţia pădurii ecuatoriale.
Summitul de la Manaus vizează şi stabilirea unei poziţii comune a statelor din bazinul Amazonului cu privire la mijloacele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de se