Pentru aflarea vinovaţilor de uciderea a 48 de persoane şi rănirea altor 604 în primele 24 de ore ale Revoluţiei din decembrie 1989, eforturile procurorilor militari la vremea respectivă s-au dovedit a fi ori inutile, ori minore.
Şi acest lucru reiese în mod clar şi din "bilanţul" celor cercetaţi, judecaţi şi condamnaţi pentru represiunea din 21-22 decembrie din Capitală: un singur vinovat pentru rănirea unei singure persoane. Rezultatul este negativ şi pentru că în primele ore de după fuga lui Ceauşescu nu s-au făcut autopsiile celor decedaţi şi nu s-au prelevat probe esenţiale, cum ar fi muniţia găsită în corpurile victimelor decedate sau rănite.
Locotenent-colonel (r) Gheorghe Rodeanu, fost locţiitor al comandantului Miliţiei Sector 4, este singurul acuzat, judecat şi condamnat pentru că a tras în revoluţionari la 21 decembrie în Bucureşti. La început s-a vorbit că acesta a rănit două persoane, însă despre una dintre ele s-a aflat la vremea respectivă că s-a internat în spital sub un nume fals de frica Securităţii. Astfel, miliţianul a ajuns în faţa instanţei în anul 1995, acuzat de rănirea unei singure persoane, Ilie Roma.
MISIUNEA
Cum a ajuns Rodeanu în mijlocul manifestanţilor? La 17 decembrie 1989 a avut loc la sediul Miliţiei Capitalei o şedinţă unde, conform propriilor declaraţii, s-a dat ordin ca, în cazul unor manifestări turbulente să se facă uz de armă, potrivit Decretului 367/1971 emis de Consiliul de Stat privind regimul armelor, muniţiilor şi materialelor explozive.
În seara zilei de 20 decembrie, Rodeanu a fost anunţat că a doua zi a fost nominalizat să participe la misiune la Sala Palatului cu prilejul organizării unui miting. Conform ordinului primit de la superiorii săi, Rodeanu a luat pistolul şi muniţia din dotare, un pistol "Carpaţi - 1974" calibru 7,65 mm. La 21 decembrie trebuia să blocheze î