Cererea Dubaiului, de săptămâna trecută, de a amâna cu şase luni plata datoriilor scadente de 59 de miliarde de dolari ale conglomeratului de stat Dubai World şi ale subsidiarei de imobiliare Nakheel a funcţionat ca un duş rece pentru optimiştii care cred într-o revenire rapidă din criza globală. Sursa: Reuters
O nouă teamă a lovit în investitorii de pe tot globul: intrarea în incapacitate de plată a guvernelor foarte îndatorate şi slăbite de recesiune, în special din Europa de Est.
Costul de asigurare pentru România împotriva riscului de default a crescut vineri de la 290 la 310 puncte de bază, spun specialiştii din piaţă.
„Criza din Dubai pune din nou punctul pe «i» în ceea ce priveşte aprecierea faţă de risc a investitorilor. Dacă în ultimul timp erau mai optimişti şi mai liniştiţi, acest trend s-a rupt. E clar că pentru România nu e bine. Un risc mai mare de ţară înseamnă costuri mai mari la împrumuturi”, ne-a declarat Matei Păun, managing partner al firmei de consultanţă pentru fuziuni, achiziţii şi finanţări BAC Investment.
Rating de ţară mai slab
„În situaţia în care criza din Dubai s-ar prelungi, efectele asupra pieţelor emergente s-ar reflecta, în special, în deprecierea ratingurilor de ţară, cu efecte în costul îndatorării publice şi private, existând o oarecare diferenţiere în funcţie de specificul fiecărei ţări”, susţine Dorin Măntescu, directorul Direcţiei de analiză macroeconomică din Ministerul Finanţelor Publice.
El a adăugat că, deşi datoria publică a României a crescut în ultimii ani, nivelul acesteia este încă foarte redus.
Adrian Lupşan, director general adjunct al firmei de brokeraj Intercapital Invest, spune că problemele din Dubai sunt doar „un avertisment”, iar ele vor fi rezolvate curând.
„În schimb, cu siguranţă în 2010 vom vedea efecte a