Parlamentarii au decis să-i „taxeze” pe sătenii care refuză să meargă la vot pentru a-şi alege un reprezentant în consiliul local.
Astfel, dacă până acum „delegatul sătesc” (cel care reprezintă satul în consiliul local al comunei) putea fi ales în adunarea sătească doar cu votul a „jumătate + 1 dintre săteni”, acum acesta are nevoie doar de voturile a cel puţin doi dintre consătenii săi.
Deputaţii şi senatorii şi-au argumentat decizia de a adopta acest proiect legislativ prin „absenteismul masiv manifestat de electoratul român la alegerile locale din ultimii ani”.
Sociologii califică însă legea drept una discriminatorie, desprinsă parcă din vremurile trecute, când, la sat, doar cei şcoliţi sau înstăriţi puteau hotărî cine-i reprezintă, în timp ce săracii erau mar ginalizaţi.
„Va fi ceva de genul întâlnirilor din Poiana lui Iocan, descrise de Marin Preda în romanul «Moromeţii». Normal este ca majoritatea să hotărască. La sat, oamenii care nu au o situaţie financiară bună sau nu au şcoală sunt, de obicei, marginalizaţi. Nici măcar nu sunt a nunţati de organizarea adunărilor săteşti, unde-l pot desemna pe cel care le va susţine ofurile în faţa primarului”, a explicat sociologul Alina Pop.