Clujeanul a făcut studii economice, a scris cărţi despre sofiologie şi se ocupă în prezent de clubul Ming Dao, unde predă Taijiquan si Qigong.
S-a născut în Gherla, oraş despre care spune că este o comunitate interculturală care i-a favorizat aplecarea spre cultură. Mihai Şerban povesteşte că a trăit printre români, maghiari şi armeni, mama sa fiind de origine româno-armeană. Această copilărie multiculturală l-a ajutat să accepte şi să înţeleagă diferenţa dintre diferitele tipologii umane. Curiozitatea l-a „îndemnat” să citească cărţi încă de la vârsta de patru ani.
Economist cu preocupări intelectuale
Toată viaţa şi-a „hrănit” setea de cunoaştere în biblioteci, citind din toate câte ceva - de la cărţi de ştiinţă, romane, jurnale de călătorie, romane SF şi multe altele. În toată perioada comunistă, Mihai Şerban visa să devină mai mult decât societatea în care trăia i-a permis. A absolvit însă secţia de Relaţii Internaţionale a Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca.
Părinţii săi, care au avut funcţii economice importante în fabrici din Gherla, l-au sfătuit să aleagă acest domeniu mai puţin „închis” din punctul de vedere al relaţiei cu occidentul. După absolvire, Şerban a ajuns să conducă departamentul de comerţ exterior al fabricii Sinterom. Ziua mergea la muncă, iar noaptea îşi continua „expediţiile“ prin diversele ştiinţe care îl pasionau.
A schimbat treptat ştiinţele
Primul său roman, „Semeni întru raţiune“, a apărut în 1982. Patru ani mai târziu şi-a lansat un nou volum, „Omul şi astrele“. În 1999 a obţinut titlul de doctor cu o lucrare despre bioeconomie, ceea ce el consideră că încă se prevede în viitorul economiei.
În aceeaşi zi şi-a lansat şi cartea despre sofiologie. „Este o ştiinţă care vede similitudinile între activitea productivă a omului şi funcţionarea sistemelor naturale şi de aici trage învăţăminte pe