În urma proceselor intentate statului la Curtea de Arbitraj de la Washington, România ar putea pierde peste un miliard de euro. Sursa: Codrin Prisecaru
Cele patru litigii ale statului român cu investitorii, aflate în judecată la Washington, ne-ar putea costa 1,16 miliarde de euro, dacă statul ar pierde procesele. Aceşti bani sunt suficienţi pentru toate cheltuielile de personal ale bugetarilor timp de aproape o lună şi jumătate, cifrate la circa 1,2 miliarde euro.
Suma depăşeşte următoarea tranşă de un miliard de euro de la UE. Până acum, statul a câştigat alte două procese cu mari companii: Noble Ventures şi EDF Services.
Rompetrol se plânge de hărţuire
The Rompetrol Group (TRG) Olanda a iniţiat procesul în 2005, pe când era condusă de Dinu Patriciu. În 2007, acesta a vândut 75% din companie, iar restul în 2009. TRG susţinea că a fost ţinta „unei hărţuiri din partea autorităţilor publice române”, victima unui tratament ostil, discriminatoriu şi arbitrar, potrivit informaţiilor transmise de MFP.
Statul român ar fi încălcat acordul interguvernamental româno-olandez privind promovarea şi protejarea investiţiilor. Despăgubirile solicitate se ridică la 93,4 milioane de euro.
România a depus declaraţia de apărare în iulie 2009. Urma ca reclamantul să-şi prezinte replica la jumătatea lui octombrie. În primul trimestru din 2010 vor avea loc audieri de o zi, iar în trimestrul al doilea se vor desfăşura audierile orale.
În litigiu cu Micula din 2005
Arbitrajul în cazul cetăţenilor suedezi Ioan şi Viorel Micula, împreună cu companiile European Food, Multipack şi Starmill, care au la statul român o pretenţie de 800 milioane de euro, a demarat în 2005, după ce România a refuzat să achite de bunăvoie banii.
Fraţii Micula au acuzat România că ar fi încălcat Trata