Firmele care au restanţe la bugetul de stat sau care au primit pena lizări financiare nu vor putea cumpăra autoturisme sau tractoare prin programul de înnoire a parcului auto, se arată în ghidul de finanţare a programelor elaborat de Fondul pentru Mediu.
În aceste condiţii, de eligibilitate „beneficiază” doar firmele care respectă obli gaţiile de plată a taxelor, impozitelor şi contribuţiilor către stat, bu getele locale şi Fondul pentru Mediu.
Pe de altă parte, persoanele juridice care au fost sancţionate de legislaţia vamală sau cea financiară nu pot participa la program. Potrivit documentelor elaborate de Ministerul Mediului, citate de Mediafax, firmele care vor să beneficieze de prima de casare nu trebuie să „sponsorizeze activităţi cu efect negativ asupra mediului”.
Mai mult, nu vor putea adera la program nici agenţii economici care se află în procedură de insolvenţă sau lichidare ori reorganizare judiciară sau în stare de faliment. Totodată, firmele nu trebuie să fi primit ajutoare de minimis pe o perioadă de trei ani consecutivi, de peste 200.000 de euro.
În cazul persoanelor fizice, solicitantul nu trebuie să aibă în curs proceduri de recuperare a unor ajutoare de stat declarate ilicite sau incompatibile, se mai precizează în ghidul de finanţare.
Suma acordată prin programul de înnoire a parcului de tractoare poate fi de maximum 17.000 de lei, fără ca aceasta să depăşească 40% din preţul de achiziţie al tractorului nou, în cazul firmelor, şi de 50% pentru persoanele fizice.
Prima de casare se acordă pentru tractoare sau maşini agricole autopropulsate cu o vechime de cel puţin zece ani, care au următoarele componente: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, şasiul, precum şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor vehiculului şi dispozitivul catalizator, dacă