Cu doar cateva zile inainte de alegerile prezidentiale, agentia France Presse publica doua portrete ale celor doi candidati ramasi in cursa pentru Cotroceni, insistand asupra temperamentului voluntar al lui Traian Basescu si, respectiv, asupra profilului diplomatic al lui Mircea Geoana, potrivit Agerpres.
Traian Basescu: "luptatorul" care se doreste campionul reformelor
Fost capitan de marina comerciala, Traian Basescu, care vizeaza un al doilea mandat de presedinte al Romaniei, iubeste sa pozeze intr-un aparator neobosit al reformelor, uneori contra tuturor, cu riscul de a "polariza" societatea, cum spun adversarii sai.
"Reformarea statului se va face cu zbucium, cu opozitie, cu dispute. Geoana (adversarul sau la prezidentiale) spune ca va aduce liniste, eu spun ca voi reforma statul", declara presedintele de centru-dreapta, sustinut de Partidul Democrat Liberal (PDL), la inceputul saptamanii intr-un interviu acordat cotidianului Romania Libera.
La cei 58 de ani, acest barbat care se simte mai bine in mijlocul multimii decat printre omologii sai si care se descrie drept un "luptator" afirma ca vrea sa continue modernizarea Romaniei, inclusiv contra unei clase politice pe care rar rateaza sa o atace pentru oportunismul si tendinta acesteia de a-si pastra privilegiile.
In bilantul sau, se lauda ca a facut sa progreseze reforma educatiei si a justitiei.
Fost membru al regimului comunist, sustine totusi ca a fost primul care a condamnat oficial crimele comunismului intr-un discurs rostit in Parlament in 2006, in pofida flueieraturilor unei parti dintre deputati si senatori. O condamnare apreciata de organizatiile societatii civile care vor sa se faca lumina asupra acestei perioade.
Dar, intr-o tara condusa de un guvern demis de doua luni si aruncata intr-o profunda recesiune economica, adversarii sai