Oficialii Băncii Mondiale au acordat Indiei un împrumut de un miliard de dolari, bani destinaţi unui program de ecologizare a fluviului Gange, unul dintre cele mai poluate cursuri de apă din lume.
Guvernul indian intenţionează să modernizeze întreaga reţea de instalaţii de epurare, să construiască noi staţii destinate curăţării Gangelui, în încercarea de a creşte calitatea apei de care depind peste 400 de milioane de oameni.
Împrumutul cerut de autorităţile de la Delhi face parte dintr-un program de miliarde de dolari care are ca scop gestionarea deversărilor de reziduuri în apele fluviului. Termenul de încheiere a proiectului este 2020, iar miliardul de dolari furnizat de Banca Mondială va fi virat Indiei în mai multe tranşe, pe parcursul următorilor cinci ani.
Speranţe de reuşită
Gangele are o lungime de 2500 de kilometri şi a fost poluat cu substanţe chimice provenite din procese industriale, cu pesticide şi alte tipuri de reziduuri. Potrivit şefului Băncii Mondiale, Robert Zoellick, întregul bazin hidrografic al Gangelui va fi suspus unui proces intensiv de curăţare.
Au mai existat planuri de ecologizare a fluviului indian, adr acestea au eşuat. Cel mai recent s-a încheiat, fără vreun rezultat notabil, în 1989. În ciuda acestor precedente, conducătorul Băncii Mondiale s-a declarat încrezător în noul proiect, despre care a spus că diferă fundamental de celelalte. Zoellick a declarat că actualul program vizează epurarea apelor întregului bazin hidrografic fluvial şi nu doar dezvoltarea staţiilor de curăţare a Gangelui.
Uriaşul curs de apă este sfânt pentru indieni, care consideră că ritualurile de ardere a trupurilor celor morţi pe malul fluviului sunt esenţiale vieţii viitoare a răposaţilor.