O echipa de cercetatori din Suedia a realizat un studiu in urma caruia s-a demonstrat ca adultii care fac exercitii fizice au un coeficient de inteligenta mai mare decat persoanele sedentare. Studiul, ale carui rezultate au fost publicate in ultimul numar al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), a fost realizat in urma procesarii datelor a peste un milion de persoane care au facut stagiul militar si care s-au nascut in perioada cuprinsa intre anii 1950 si 1976. Specialistii au analizat atat efectele fizice, dar si intelectuale ale exercitiilor asupra subiectilor participanti la studiu.
Astfel, potrivit expertilor, exista o legatura directa intre starea organismului si rezultatele obtinute la testele de inteligenta, aceasta legatura fiind intermediata in special prin gandirea logica si exprimarea verbala comprehensiva. Totusi, specialistii de la Sahlgrenska University Hospital atrag atentia ca nivelul IQ este influentat de exercitiile fizice (mobilitate, agilitate) si nu de puterea fizica (forta muschilor).
"A fi in forma inseamna sa-ti protejezi inima si plamanii de diverse boli, dar si sa asiguri creierului o cantitate suficienta de oxigen pentru a functiona in parametri normali" – a explicat Michael Nilsson, seful echipei de cercetatori suedezi. Analizand informatiile in cazul unor perechi de gemeni, specialistii au concluzionat ca in primul rand factorii de mediu, educatia, alimentatia si mai ales stilul de viata influenteaza coeficientul de inteligenta si abia apoi se poate vorbi de mostenirea genetica.
"Am demonstrat stiintific ca tinerii care isi imbunatatesc performantele fizice in perioada adolescentei, intre 15 si 18 ani, isi imbuntatesc si performantele cognitive" – a declarat Maria Lberg, expert la Sahlgrenska Academy. Ea a insistat pe necesitatea cresterii numarului de ore de educatie fizica in