Arhitecta Catrinel Panaite a câştigat săptămâna trecută un concurs de specialitate care avea ca temă schimbarea la faţă a Casei Poporului.
Zece tineri arhitecţi au propus faţade imaginare pentru Palatul Parlamentului, a doua construcţie din lume ca mărime, în cadrul competiţiei „Schimbarea la faţă a Casei Poporului“, care a avut premierea săptămâna trecută. Tânăra arhitectă Catrinel Panaite s-a numărat printre câştigătorii competiţiei prin proiectul „People’s House“, care propunea redarea clădirii poporului.
„Nu trebuie să uităm că totul este o joacă. Nimeni nu a făcut un proiect de modificare propriu-zisă a Casei Poporului pentru că aşa ceva este imposibil. Dar trebuie să tragem un semnal de alarmă pentru că a început să ne placă urâtul“, explică Catrinel.
Casele poporului
Nişte case viu colorate atârnate precum nişte balcoane de faţada Palatului Parlamentului şi locuite de oameni care s-au întors dintr-o dată de nicăieri reprezintă propunerea arhitectei. „Este o formă de arhitectură fără arhitect, fiecare a venit şi s-a aşezat acolo, fără a respecta vreo regulă“, îşi explică planul tânăra.
Ea consideră ca imensa construcţie trebuie făcută mai accesibilă, iar, dacă ar fi să realizeze un proiect real de schimbare la faţă Casei Poporului, prima mişcare pe care ar face-o ar fi dărâmarea gardului. „Inaccesibilitatea poporului la această clădire m-a determinat să particip la această competiţie. Era o şansă de a le aminti oamenilor, dar şi celor care au o putere de decizie, că nu e normal“, spune ea.
În două zile a creat conceptul, iar în alte două zile Catrinel a realizat proiectul în sine. „«Casele Poporului» este un joc de cuvinte care încearcă să repare minciuna din numele clădirii. Conceptul reprezintă o şansă de a descuia un furnicar de oameni“, mai spune arhitecta.
Clădirile de birouri – noua arhitectură a Capita