Omul-cheie în afacerea FNI, căutat în ultimii nouă ani de poliţişti şi arestat în Indonezia în baza unui mandat european, a solicitat prelungirea paşaportului la ambasada României din Jakarta, pe 13 februarie 2001, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), scrie Mediafax. MAE precizează că la acea dată nu exista nicio interdicţie în baza căreia să îi fie refuzat acest serviciu consular. Paşaportul lui Popa a fost prelungit până la 16 iulie 2004, coform normelor legale în vigoare la acea dată. Mandatul de arestare a fost emis în ianuarie 2002.
"Motivul prezentat de cetăţeanul român pentru această prelungire a fost necesitatea de a avea un paşaport simplu valabil pe o perioadă mai mare de şase luni, astfel încât să poată obţine viză indoneziană", a precizat MAE.
Totodată, sursa citată precizează că în urma verificării arhivei Ambasadei României la Jakarta, Nicolae Popa nu a mai solicitat niciun fel de serviciu consular misiunii diplomatice după data de 13 februarie 2001.
Fostul ambasador nu ştie de prelungirea paşaportului
Fostul ambasador al României în Indonezia, Gheorghe Săvuică, a declarat pentru Mediafax că Popa nu a venit la ambasadă şi că nu ştie ca paşaportul acestuia să fi fost prelungit în perioada în care el a fost ambasdor.
Săvuică a fost ambasador al României în Indonezia în perioada iunie 2002 - august 2006.
"Nu i-am făcut nicio prelungire de paşaport, nu a venit la ambasadă şi nici nu am cunoştinţă de prelungirea paşaportului său. Nu ştiu despre ce este vorba. Nu i-am văzut niciodată paşaportul", a spus Săvuică.
Întrebat dacă este posibil ca paşaportul lui Nicolae Popa să fi fost prelungit de către ofiţerii consulari fără cunoştinţa sa, Săvuică a răspuns negativ. "Lucrurile acestea se fac de un diplomat de acolo. Noi nu avem consulat acolo, că ambasada