De la 1 ianuarie 2010, locuinţele nu vor mai putea fi vândute, închiriate şi nici înscrise în programul de reabilitare termică dacă nu au Certificat de Performanţă Energetică.
Acceptarea României în Uniunea Europeană a atras după sine o serie de directive şi legi. O parte din ele, printre care şi Directiva 2002/91/CE, vizează direct populaţia. Conform acestei directive, începând de anul viitor, românii care au în proprietate una sau mai multe locuinţe vor fi obligaţi să solicite eliberarea Certificatului de Performanţă Energetică (CPE). Fără existenţa acestui certificat, orice tip de tranzacţie imobiliară va deveni imposibilă, ceea ce se va aplica şi în cazul celor care vor să se înscrie în programul de reabilitare termică. "CPE reprezintă un document care oglindeşte nivelul de pierderi de energie termică al unei clădiri la momentul analizei, raportat la o clădire de referinţă", spune Ioan Istrate, cadru didactic universitar la Facultatea de Energetică din Universitatea Politehnică Bucureşti. Adoptarea acestei legi este rezultatul a două aspecte semnificative. Primul dintre ele se referă la multitudinea semnalelor de alarmă trase în întreaga lume, referitoare la epuizarea resurselor de combustibili fosili, iar a doua este dorinţa de informare corectă a cetăţenilor cu privire la valoarea imobilelor. Certificatele se vor elibera pentru aproape toate tipurile de clădiri şi vor conţine calificative cuprinse între A şi G.
CE ESTE CPE
"Certificatul de performanţă energetică a clădirilor este un document tehnic cu caracter informativ care atestă performanţa energetică a clădirii (consumurile energetice pentru încălzire, apă caldă, iluminare, ventilare şi climatizare), pe baza cărora se încadrează clădirea, într-o clasă de performanţă energetică", a declarat Dan Berbecaru, director general la IPCT Instalaţii. Directiva Consiliului European