Preţurile convenabile ale materialelor de construcţie din acest an i-a determinat pe mulţi să-şi finalizeze casele începute în anii precedenţi.
Aşa se explică de ce numărul de locuinţe terminate a crescut de la circa 14.400, în trimestrul al treilea din 2008, la aproape 14.700, în al treilea trimestru al acestui an. Vedetele ultimului an au fost de departe locuinţele realizate din fonduri publice, care au fost date în folosinţă.
Numărul acestora a crescut cu 670, în timp ce numărul apartamentelor realizate din fonduri private a scăzut cu 411, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Bilanţul primelor nouă luni indică o creştere a numărului de locuinţe terminate cu peste 1.500, până la aproape 38.200.
Locuitorii din regiunea nordest sunt cei care s-au îmbogăţit cel mai mult cu locuinţe noi (circa 7.200, în primele nouă luni ale anului). Aceştia sunt urmaţi de românii din judeţele din nord-vestul ţării (circa 6.800) şi de cei din Muntenia (5.080).
În schimb, investiţiile în construcţiile noi s-au dus la vale, deoarece nici statul, nici mediul privat nu au mai dispus de suficienţi bani. Acestea au scăzut cu aproape 18%, până la 9,39 miliarde de lei, în lunile iulie-septembrie din 2009 faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit INS.
Investiţiile în construcţii, doar 12% din total
Invesitiţiile în utilaje s-au diminuat şi mai puternic, cu 43,5%, iar alte cheltuieli au fost mai mici cu 47%. Toate acestea au dus la o scădere totală a investiţiilor în economia României cu aproape 30% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, până la 16,14 miliarde de lei.
În primele nouă luni ale anului, investiţiile în economia naţională au cunoscut un recul de 22,5%, depăşind cu puţin suma de 43 miliarde de lei. Cea mai mare pond