Agenţiile de presă France Presse şi Reuters au fost primele care au preluat rezultatele exit-poll-urilor făcute publice la ora 21.00 şi anunţă că ambii candidaţi şi-au revendicat victoria. Reuters notează că liderul PSD are un uşor avans în faţa preşedintelui în exerciţiu. Şi AFP aminteşte cele două sondaje efectuate la ieşirea de la urne care îl dau drept câştigător pe Mircea Geoană.
Jurnaliştii străini relatează pe larg despre turul doi al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră, dar şi despre contextul în care are loc scrutinul: recesiune profundă şi criză politică.
Este un scrutin crucial pentru România, ţară aflată în recesiune profundă şi care aşteaptă deblocarea unui împrumut de la FMI, a titrat astăzi Le Figaro.
Dacă cei doi candidaţi s-au clasat umăr la umăr în primul tur de scrutin, acum Geoană se bucură de sprijinul Partidului Liberal, a treia forţă politică din ţară şi de susţinerea formaţiunii minorităţii maghiare UDMR.
La 20 de ani de la căderea comunismului, scrutinul este considerat cel mai important din istoria României, precizează Le Monde. Ales pentru cinci ani, învingătorul trebuie să formeze un guvern stabil pentru a recâştiga încrederea Fondului Monetar Internaţional.
FMI-ul a îngheţat, în noiembrie, o nouă tranşă din împrumutul de 20 de miliarde de euro acordat României şi aşteaptă formarea unui nou cabinet, precizează aceeaşi sursă.
România a intrat în Uniunea Europeană în 2007 şi este în căutarea unui nou guvern din octombrie, după demiterea executivului condus de Emil Boc. Jurnaliştii de la Le Monde amintesc şi că România este a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.
Scrutin pe timp de criză
Participarea în cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale este de 7,52 la sută faţă de 6,17 în primul tur, relat