După victoria candidatului lor, democrat-liberalii se văd vioara întâi la guvernare, cu UDMR şi independenţii ca aliaţi.
Victoria lui Traian Băsescu, anunţată ca sigură de numărătoarea paralelă a PDL spre ora 3 dimineaţa, le-a dat democrat-liberalilor certitudinea că vor avea primul cuvânt la guvernare. Discuţiile despre potenţialii aliaţi au fost amânate însă până în această seară, când conducerea PDL se întâlneşte să analizeze scorurile pe judeţe şi pârghiile de negociere.
Din calculele neoficiale, primul partener agreat rămâne UDMR, chiar dacă discuţiile vor începe de pe poziţii de forţă, având în vedere trecerea formaţiunii lui Marko Bela de partea lui Mircea Geoană, în campania pentru prezidenţiale.
PDL îşi păstrează totodată opţiunea pentru grupul in de pendenţilor, conduşi de ex-PSD-istul Gabriel Oprea.
Răsplată pentru PNŢCD
Înainte de şedinţa din această seară, PDL-iştii estimau că cea mai simplă variantă pentru un nou guvern este păstrarea lui Liviu Negoiţă ca premier desemnat şi refacerea listei trimise în parlament, prin renegocierea portofoliilor. În aceste condiţii, actuala structură a cabinetului, de 14 ministere, ar urma să fie lărgită, iar actualii titulari rediscutaţi. Oferta faţă de UDMR s-ar limita însă, potrivit unor surse din PDL, la maximum 2-3 portofolii.
O serie de funcţii în eşalonul doi şi la nivel local au fost promise şi PNŢCD-ului, care l-a susţinut pe Băsescu. Într-o variantă cu UDMR şi inde penden ţii, PDL ar mai avea nevoie de aproximativ 20 de voturi în parlament, pe care speră să le ia de la minorităţi sau eventuali „trădători” din PNL şi PSD.
Un calendar pentru instalarea unui guvern este însă greu de estimat. „Miercuri vom avea şedinţa Biroului Permanent. Mai departe e dificil de esti mat când vom putea începe audierile”, spune preşedintele C