Fiscul a primit aproape 400 de cereri din partea societăţilor care au solicitat să fie scutite de la plata dărilor către stat din cauza crizei. Sursa: Capital
Doar 400 de firme au cerut de la Fisc până la 31 octombrie amânarea la plată a restanţelor, pe o perioadă de patru luni.
Prevederile ordonanţei de urgenţă emisă în acest sens, care a intrat în vigoare de la începutul lunii iulie, s-au dovedit a fi atât de draconice, încât dintre toţi cei care au solicitat permisiunea de a întârzia plata datoriilor la stat, doar 256 au primit undă verde de la Fisc.
Potrivit informaţiilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), 138 de cereri au fost soluţionate nefavorabil, iar trei cereri se aflau în curs de soluţionare.
Astfel, instituţia a acceptat să amâne plata unor obligaţii fiscale în valoare de 250,8 milioane de lei, echivalentul a 58,3 milioane de euro, adică, în me die, aproape 228.000 de euro de companie.
Cine sunt „curajoşii”
Actul normativ prevedea două condiţii greu de îndeplinit: firma trebuia să aducă garanţii fie bancare, fie în bunuri, a căror valoare să reprezinte întreaga sumă amânată, precum şi dobânda penalizatoare de 36% pe an.
Ulterior, actul normativ a fost modificat de parlament. Potrivit noilor reglementări, dobânda s-a redus la jumătate, iar garanţiile s-au micşorat până la 20% din suma amânată la plată plus penalităţile pentru cel mult trei luni şi până la 40% pentru o perioadă mai mare de trei luni.
Firmele cele mai curajoase, care au acceptat condiţiile iniţiale dificile, activează în agricultură, fabricarea alimentelor şi a îngrăşămintelor, construcţii, materiale de construcţii şi imobiliare, transport, hoteluri, restaurante, agenţii de turism sau jocuri de noroc.
Altele sunt fabrici de îmbrăcăminte şi încălţăminte, de mobi