Liderii europeni dezbat joi, 10 decembrie, la Bruxelles propunerea de a acorda ţărilor în curs de dezvoltare un ajutor financiar de urgenţă de până la şapte miliarde de euro, pentru a întruni obiectivele ecologice, transmite corespondentul RFI Mihaela Gherghişan.
Liderii europeni dezbat joi, 10 decembrie, la Bruxelles propunerea de a acorda ţărilor în curs de dezvoltare un ajutor financiar de urgenţă de până la şapte miliarde de euro, pentru a întruni obiectivele ecologice, transmite corespondentul RFI Mihaela Gherghişan (audio).
Nimic nu-i speria mai tare pe europenii de est în urmă cu o lună decât punerea pe hârtie, negru pe alb, a unei cifre destinate ţărilor în curs de dezvoltare, dar preşedinţia suedeză le forţează mâna acum şi propune cifra maximă de şapte miliarde anual.
În documentele de lucru care pregătesc summitul UE ce se deschide joi după-amiază, suma nu apare ca atare, dar diplomaţii o dezbat deja.
În 29 octombrie, la Bruxelles, liderii europeni decideau să nu comunice vreo cifră, înainte de a şti cu cât vor contribui Statele Unite şi Japonia, pentru a ajuta ţările sărace să atingă obiectivele ecologice dezbătute acum la Copenhaga.
Dar tocmai datorită summit-ului mondial al climatului, Uniunea Europeană trebuie să se angajeze mai clar şi să forţeze mâna şi altora. De aceea, această sumă de până la şapte miliarde de alocat ca ajutor de urgenţă între 2010 şi 2012 va fi folosită drept exemplu pentru partenerii de negocieri ca Statele Unite şi China, care au evocat posibilitatea lipsei unui acord juridic la Copenhaga.
Un alt ajutor încă şi mai substanţial va urma din partea Uniunii Europene pentru ţările sărace după 2012 şi până în 2020.
Uniunea Europeană ţine însă cont de fragilitatea economiilor europene din est şi a decis încă din octombrie că ţările ce estimau că nu pot contribui la ajutorul de urgenţă nu sunt obl