Cei care intenţionează să se împrumute anul viitor vor fi mai cumpătaţi şi nu vor da iama la bănci, ca în perioada creditului cu buletinul. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Românii au devenit mult mai cumpătaţi în ceea ce priveşte „amanetarea” viitorului în relaţia cu instituţiile de credit. Dacă până la primele semne ale crizei populaţia se împrumuta pentru orice, în prezent nesiguranţa zilei de mâine i-a făcut pe mulţi viitori clienţi ai băncilor să se gândească de două ori înainte să apeleze la serviciile acestora.
Astfel, potrivit unui sondaj al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, opt români din zece spun că nu au de gând să-şi ia un împrumut bancar anul viitor, indiferent de situaţie.
Conform sursei citate, 83% din respondenţi au declarat că nu îşi vor lua credit anul viitor, în timp ce 69% dintre cei chestionaţi spun că nu au cum şi nici posibilitatea să economisească.
Bani albi pentru zile negre
Întrebaţi pentru ce vor să economisească bani, răspunsul cu cea mai mare pondere a fost: “pentru zile negre” cu 25%, în timp ce 23% dintre respondenţi s-au gândit la viitorul copiilor.
La acelaşi capitol, doar unu din zece români spun că economiseşte pentru siguranţă sau pentru cheltuieli neprevăzute. Din cei care apelează la depozite doar 11% pun deoparte maximum 100 de lei, în timp ce 13% economisesc între 100-200 de lei. Cei care pun în depozite peste 1.000 lei au şi ponderea cea mai mică, 3%.
În ceea ce priveşte perioada, 40% dintre respondenţi preferă să economisească pe o perioadă mai mică de un an, în timp ce 34% preferă să ţină banii într-un depozit cel puţin 12 luni.
În ultimul an, 14% dintre români au economisit ţinând banii în casă. Tot în acelaşi procent, conaţionalii ţin banii în depozite bancare. Peste jumătate dintre cei care au avut un c