Laszlo Tökes, cel despre care se spune că a aprins scânteia Revoluţiei, vorbeşte, în exclusivitate pentru EVZ, despre dictatură, democratizare şi paşii încâlciţi ai unei Românii încă bântuite de fantomele comunismului. Sursa: Mediafax Intrat pe listele UDMR în Parlamentul European, episcopul Laszlo Tökes consideră că Uniunea nu ar trebui să intre la guvernare, indiferent de modul în care se configurează majoritatea.
Cunoscut ca o voce importantă pentru electoratul maghiar din România, Laszlo Tökes i-a criticat pe liderii UDMR pentru că au semnat Pactul de la Timişoara cu PSD, partid pe care îl consideră urmaşul comuniştilor.
Cuvintele lui Tökes nu menajează pe nimeni şi atrag atenţia asupra faptului că spiritul dictaturii este încă viu în România.
>Societatea românească a trecut printr-un proces de democratizare care nu putea să nu influenţeze mentalitatea şi atitudinea noastră, în general. Deşi acest proces este foarte lent, se produce o evoluţie în spiritul românilor.
>Un preot îşi asumă răspunderea în primul rând pentru enoriaşii lui, dar totodată, ca membru al societăţii, pentru colectivitatea din care face parte. Înainte de 1989, am împărtăşit suferinţele tuturor românilor, deşi am avut şi problemele noastre speciale. Când m-am ridicat împotriva oprimării, am reprezentat interesul întregii societăţi care suferea din cauza dictaturii.
>Este păcat că, la douăzeci de ani de la revoluţie, meritul şi amintirea revoluţionarilor sunt folosite în scopuri politice actuale. Asta se întâmplă şi la Târgu Mureş, unde o statuie a generalului Guşă urmează să fie ridicată. Să nu mai vorbim de statuia lui Ceauşescu din Scorniceşti, care se va ridica prin decizia consiliului local. Se întoarce de multe ori spiritul dictaturii.
>Oamenii pot trăi fără frică astăzi, dar reîntoarcerea clasei comuniste