Curtea Constituţională şi-a luat în serios rolul de a pune ordine în dezordinea post-electorală. Ieri, magistraţii CCR au început să studieze documentele primite de la Biroul Electoral Central cu scopul validării alegerilor, dar şi probele înainte de PSD în susţinerea cererii de contestarea a turului doi al prezidenţialelor. Procedura obligă Curtea să analizeze documentele BEC pe care ulterior le raportează la probele aduse de PSD. Cine sunt cei 9 magistraţi care ar putea decide repetarea scrutinului şi, mai ales, care sunt legăturile lor cu politicul? Evz.ro face o scurtă prezentare a celor care au în mână soarta preşedintelui României.
Prima măsură dispusă de CCR a fost aceea de renumărare a voturilor nule. Mai mult Curtea a cerut, explicit, examinarea voturilor nule. Curtea a pus în vederea Biroului Electoral Central ca datele rezultate după renumărarea voturilor să fie aduse la cunoştiinţa Curţii, în cursul zilei de luni.
Curtea Constituţională este alcătuită, în mare măsură din judecători care au deţinut funcţii politice în guvernarea PSD: Ion Predescu - fost senator PSD, Acsinte Gaspar - fost ministru PSD, Nicolae Cochinescu - fost procuror general în guvernul PSD. Augustin Zegrean a fost deputat al actualului PD-L, iar Zoltan Valentin Puskas a fost senator UDMR. Ioan Vida ar fi încălcat legea CC
Ioan Vida, preşedintele Curţii Constituţionale, a fost numit judecător de Camera Deputaţilor în 2001, pentru un mandat de 9 ani. A fost ales preşedinte al Curţii în anul 2004, pentru un mandat de 3 ani. În 2007, a primit un nou mandat.
În martie 2008, a trezit suspiciuni că ar fi încălcat Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii, comentând public decizia CC în privinţa a patru demnitari cercetaţi de Parchet - Adrian Năstase, Miron Mitrea, Paul Păcuraru, Codruţ Sereş – înainte ca decizia Curţii să