Un ultim studiu realizat de americani contrazice ceea ce consumatorii de alcool ştiau până acum: cafeaua oferă doar o iluzie a recuperării fizice. Cercetarea, publicată în revista Behavioural Neuroscience, indică faptul că băutura care conţine cafeină poate fi chiar un tratament contraindicat mahmurelii.
În cadrul comunicatului de presă publicat pe site-ul Asociaţiei Americane de Psihologie, o cană de cafea le poate induce persoanelor care au consumat alcool faptul că nu mai sunt în stare de ebrietate. În realitate, capacităţile locomotorii sunt efectate, iar abilităţile cognitive reduse.
Experimentele au fost încercate în laborator, pe şoareci, şi au arătat că animalele supuse combinaţiti alcool-cofeină (echivalentul a 1-8 ceşti de cafea) erau mai relaxaţi, dar nu au putut evita obstacole.
Un mit distrus
Thomas Gould, de la Temple University din Philadelphia (SUA), autorul studiului, a declarat că "mitul despre puterile cafelei împotriva mahmurelii trebuie desfiinţat, pentru că o combinaţie între cofeină şi alcool poate conduce, de fapt, la luarea unor decizii proaste, cu rezultate dezastruoase (...) Oamenii care se simt obosiţi şi ameţiţi prezintă mai multe probabilităţi de a recunpoaşte să sunt sub influenţa alcoolului".
"Totodată, oamenii care au consumat şi alcool şi cafea se pot simţi mai treji şi mai capabili să facă faţă unor situaţii potenţial periculoase, aşa cum este şofatul", a mai spus acesta. "Concluzia este că în ciuda faptului este tentant să stai treaz toată noapte şi să consumi alcool, în combinaţie cu cafeina rezultatul poate fi extrem de periculos", consideră Gould.
Co-autorul studiului, doctoranda Danielle Gulick, a studiat mai multe aspecte la şoarecii care au primit doze de alcool: capacitatea de a învăţa, anxietate şi locomoţie, toate aceste fiind influenţate