Vin Sărbătorile, iar pentru doamne, pe primul plan, alături de ce pun pe masă, este cum vor arăta în cea mai festivă perioadă a anului. Moda cocurilor făcute cu bere sau a tenului îngrijit sub abur cu tifonul au rămas doar amintire. Acum, frumuseaţea se fabrică prin laser, bisturiu, sau, din ce în ce mai des, vine pe vârful acului, prin injectarea cu Botox.
Odată cu apariţia primelor riduri, fie ele doar linii fine, aproape imperceptibile cu ochiul liber, în rândul femeilor se instaurează panica şi acestea încep să se gândească la cele mai eficiente şi mai rapide metode de a păcăli, pentru cât mai mult timp, efectele trecerii timpului. Cea mai cunoscută metodă este aceea a injecţiilor cu toxină botulinică.
Conform unui studiu comandat de compania Allergan şi realizat de Emergent SKY consulting services, peste 50% din tratamentele estetice din Europa de Sud-Est sunt injecţii cu toxina botulinică. România ocupă penultimul loc la tratamentele estetice, cu un procent de 0,49 la mia de locuitori.
Toxina botulinică nu a fost de la început o ”găselniţă” în scopuri estetice. Descoperită în perioada sfârşitului de secol XVI şi începul celui de-al XVII-lea, ea a fost agentul care a determinat una dintre cele mai cumplite boli, Botoxul. Abia la jumătatea anilor 1940 s-a trecut la purificarea şi obţinerea toxinei botulinice de Tip A, considerată acum cea mai eficientă în tratamentele cosmetice.
Toxina care tratează
Cum frumuseţea se obţine în timp, a mai fost nevoie să treacă 20 de ani pentru ca un medic să facă primele teste în scop medical cu toxină botulinică, la maimuţele care sufereau de strabism. Astfel, s-a ajuns ca, dintr-o sursă cauzatoare de suferinţă, toxina botulinică să fie folosită terapeutic, mai ales la pacienţi cu spasme musculare şi cu strabism.
Food and Drug Administration (FDA), organi