Creşterea acidităţii apelor oceanului planetar va pune în pericol organismele care trăiesc în mediul subacvatic, dar şi rezervele de hrană ale umanităţii, susţine ministrul britanic al Mediului. Sursa: news.softpedia
Astăzi se reiau lucrările summitului de la Copenhaga, iar ministrul Mediului din Marea Britanie, Hilary Benn, va ţine un discurs în faţa reprezentanţilor statelor membre ONU, prin care va demonstra că scăderea emisiilor de bioxid de carbon este importantă şi pentru starea oceanelor de pe planetă.
Duşmanul: bioxidul de carbon
Odată dizolvat în oceane, bioxidul de carbon din atmosferă schimbă structura chimică a apei şi îi creşte aciditatea şi reactivitatea, cu efecte grave asupra organismelor care trăiesc în acest mediu. Dispariţia unor forme de viaţă din oceane ar duce la dispariţia altora şi la epuizarea rezervelor de hrană ale omenirii. În cuvântarea sa, Hilary Benn va sublinia acest aspect, trecut pe plan secund, în faţa problemelor legate de încălzirea golbală. Starea oceanelor este o problemă, va încerca să arate demnitarul britanic de-a lungul acestei prime zile a ultimei săptămâni de conferinţă.
"Ştim că mărirea concentraţiei de CO2 din aer provoacă o creştere a acidităţii oceanelor. Acest proces afectează organismele care trăiesc în ocean, în special coralii, a căror degradare ar afecta populaţia de peşte, care este principala sursă de proteine pentru un miliard de persoane din întreaga lume", a declarat BEnn pentru BBC.
Un studiu realizat în luna septembrie şi finanţat de ONU, pe tema condiţiilor de existenţă a ecosistemelor marine, a relevat că nivelul de bioxid de carbon atmosferic pe care îl promovează majoritatea participanţilor la summitul din capitala Danemarcei este unul prea mare pentru a ţine în viaţă coralii din apele oceanice.
Proces periculos pentru corali @N_