Delegaţia Permanentă va hotărî astăzi dacă liberalii rămân în opoziţie sau îşi dau mâna la putere cu PDL. Crin Antonescu şi Călin Popescu-Tăriceanu îşi dispută astăzi, din nou, influenţa în PNL, Delegaţia Permanentă a partidului urmând să decidă dacă liberalii rămân în opoziţie sau intră la guvernare cu PDL. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Chiar dacă, în prima săptămână, liderul partidului, Crin Antonescu, opozant al colaborării cu Traian Băsescu, a avut câştig de cauză, tabăra pro-PDL condusă de Călin Popescu-Tăriceanu nu şi-a spus ultimul cuvânt.
Consiliul Naţional Executiv (CEx) care s-a reunit miercuri a respins participarea la guvernare, dar potrivit statutului deciziile referitoare la alianţe se iau de Delegaţia Permanentă.
Or, din acest for fac parte, alături de conducerea centrală, şe fii de filiale, parlamentarii, preşe dinţii de consilii judeţene şi primarii reşedinţelor de judeţ, pe care perspectiva opoziţiei nu-i încântă deloc.
Calcule la centru
Până acum, Antonescu a fost în avantaj. Cele 1.900.000 de voturi de la prezidenţiale au reprezentat un motiv întemeiat ca la vârful PNL să se considere prioritară lipirea imaginii partidului de cea a liderului pentru a creşte scorul e lectoral.
PNL a luat la europarlamentare doar 700.000 de voturi, de la alegători consideraţi ca „nucleu dur” al partidului. Or, în aceste condiţii, mesajul lui Antonescu, “ori cu mine în opoziţie, ori cu alt lider alături de Băsescu la guvernare”, a avut efect la vârf, unde mulţi lideri au obiective de natură politică. În spatele său s-au aliniat lideri precum Ludovic Orban, Norica Nicolai sau Radu Stroe.
Totodată, doi dintre vicepreşedinţii dispuşi să bată palma cu PDL, Relu Fenechiu şi Dan Radu Ruşanu, au devenit, în ultimele zile, rezervaţi după ce au constatat că democrat-liberalii mizează pe rac