Oamenii care circulă cu trenul între Iaşi şi Buhăeşti trebuie să facă faţă înghesuielii în fiecare zi. Pentru un loc în cele trei vagoane ale trenului, călătorii fug de la o gară la alta, cu o oră înainte de plecare.
Miile de ieşeni care fac naveta zilnic cu trenul personal Iaşi-Buhăeşti sunt revoltaţi din cauza condiţiilor mizere în care sunt obligaţi să călătorească. Cea mai mare nemulţumire a oamenilor este dezinteresul ceferiştilor faţă de numărul prea mic de vagoane în care sunt nevoiţi să se înghesuie.
„Iar au băgat doar trei vagoane! Unde să încăpem 2.000 de oameni în ele? Numai elevi suntem vreo 500“, ne-a spus dezamăgit Andrei G., unul dintre elevii-navetişti, care merge în fiecare zi cu „personalul-sardelelor“.
„Naşul“, mai ieftin de trei ori decât biletul
Băiatul mai spune că, pentru a prinde sigur un loc în tren se duce cu o oră înainte de plecare în Gara Mare, şi nu în staţia de la Gara Nicolina, acolo unde i-ar fi mai aproape.
„Preferăm să venim cu o oră mai repede în Gara Mare, ca să fim siguri că prindem un loc în tren către casă. Mai ales vinerea se întâmplă ca oamenii care au bilet să rămână pe peron din cauză că nu mai este loc în vagoane“, a mai spus Andrei. Navetiştii ieşeni cred că numărul mic de vagoane este cauzat de vânzările scăzute de bilete. Oamenii ştiu deja că mersul cu „naşul“ este mult mai convenabil.
„Nu mi s-a întâmplat niciodată să dau bani la «naş», iar acesta să refuze. Nici nu mai stăm la târguială de-acum. Când vine în compartiment, îi întindem direct 1 leu şi el ne lasă în pace să mergem mai departe“, explică Gabriel, un navetist care merge zilnic de la Iaşi şi se opreşte la staţia din Scânteia. Dacă şi-ar cumpăra bilet, tânărul ar trebui să plătească 3,2 lei. Securitatea călătorilor este ca şi inexistentă în vagoane. Călătorii spun că Poliţia Transporturilor