Crin Antonescu premier sau un şef independent al guvernului, acestea sunt pretenţiile pe care PNL le are pentru a participa la guvernare. Sursa: Vlad Stănescu
Condiţiile de negociere ale liberalilor, votate ieri, sub forma unei declaraţii, cu o majoritate largă în Delegaţia Permanentă şi justificate prin “garantarea respectării echilibrului puterilor în stat”, indică însă, mai degrabă, poziţionarea partidului în opoziţie decât într-o colaborare cu PDL, care n-a dat semmne că va renunţa la postul de premier. De altfel, textul declaraţiei este plin de afirmaţii care explică un aşteptat vot al PNL împotriva guvernului PDL.
Liberalii susţin că guvernul este expresia majorităţii parlamentare, nu a preşedintelui României, şi că vor negocia cu toate formaţiunile parlamentare, respingând ideea că executivul trebuie să fie alcătuit în jurul PDL.
De asemenea, PNL nu vrea ca din guvern să facă parte demnitari care şi-au dovedit incompetenţa, sunt suspectaţi de corupţie sau cheltuire iresponsabilă a banului public.
Antonescu a dat exemplul celor care au fost demişi printr-o moţiune de cenzură, afirmând că nu poate lucra cu Emil Boc, Elena Udrea sau Adriean Videanu.
Tăriceanu sau teama de opoziţie
Textul Declaraţiei a fost adoptat fără probleme de Biroul Politic Central (BPC) care l-a prezentat Delegaţiei Permanente, din care fac parte şi şefii de filiale, şi parlamentarii.
Discuţiile din acest ultim for au fost însă ceva mai aprinse, cam o treime dintre vorbitori pledând pentru intrarea la guvernare. Cei mai insistenţi au fost parlamentarii şi liderii locali din judeţele Moldovei.
Fostul şef al partidului Călin Popescu-Tăriceanu a încercat să se pună în fruntea nemulţumiţilor, vorbind despre riscurile rămânerii în opoziţie.
El a enumerat pericolul racolării de că