Istoria şi participanţii la Revoluţia din 1989 spun că românii au luptat pentru libertate în toate formele ei: de exprimare, de mişcare, de a alege. Sursa: Reuters
Ţinuţi în ţarcul ridicat de comunismul restrictiv şi oftând cu gândul la rudele rătăcite în Occidentul interzis sau pur şi simplu cu gândul la ce e dincolo, cetăţenii României s-au văzut nevoiţi, în cea mai mare parte, să se mulţumească doar cu poveştile despre lumea capitalistă care „răsuflau” de la cei privilegiaţi. Cine erau aceştia? În primul rând, cei care deţineau funcţii în conducerea Partidului Comunist, sportivi care realizaseră performanţe remarcabile şi unii artişti consacraţi.
În cele din urmă, din ţară ieşeau românii care aveau rude în străinătate dispuse să le cumpere libertatea cu bani grei. Astfel, cine din afară dorea întregirea familiei trebuia să plătească între 10.000 şi 15.000 de dolari. Treceau maximum 48 de ore până ce era eliberat paşaportul, chiar de către Securitate, bineînţeles, nu fără a fi semnat un acord de colaborare.
Existau, de asemenea, tinerii cu spirit de aventurieri care îşi doreau „ să ajungă dincolo” cu orice preţ. Adesea erau auzite, şoptit, veşti despre „cutare” care a încercat să treacă graniţa şi a fost împuşcat. În 1978, 273 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani au cerut, în masă, să li se acorde dreptul de a emigra în Statele Unite. Securitatea nu a stat pe gânduri, aşa că absolut toţi au fost judecaţi pentru vagabondaj şi huliganism, iar copii ale sentinţelor au fost imediat trimise la ambasadă.
Marea evadare
Dincolo de toate aceste „pilde” care-i cutremurau aproape periodic pe români, o veste i-a ţinut cu sufletul la gura. În noiembrie ’89, Nadia, gimnasta de aur a ţării, copilul-minune care a promovat România şi altfel decât cu Dracula şi Ceauşescu, a fugit din ţară.
Acţ