O decizie a Curţii Supreme pakistaneze, care a anulat amnistierea a 250 de demnitari acuzaţi de corupţie, împinge statul vecin Indiei către o criză politică fără precedent.
Autoritatea anti-corupţie din Pakistan a redeschis cercetările în cazul a circa 250 de oficiali guvernamentali, după ce Curtea Supremă a declarat neconstituţională o decizie de amnistiere a acestora, dictată de fostul preşedinte Pervez Musharraf.
Prima victimă a hotărârii judecătorilor pakistanezi este ministrul Apărării, Ahmed Mukhtar, care a primit interdicţia de a părăsi teritoriul ţării, exact când se pregătea de o vizită oficială în China. Majoriattea celor vizaţi de procurorii anti-corupţie pakistanezi sunt apropiaţi ai actualului şef al statului, Asif Zardari. Preşedintele Pakistanului este, la rândul său, acuzat în mai multe dosare, dar nu poate fi cercetat oficial deoarece beneficiază de imunitate.
Amnistiere controversată
Înainte de a ajunge în scaunul prezidenţial, Zardari a petrecut mai mulţi ani în închisoare din cauza unor delicte legate de corupţie. Şeful statului pakistanez a susţinut, în mai multe rânduri, că a fost închis din motive politice. Principalul partid al opoziţiei, condus de fostul premier Nawaz Sharif, i-a cerut lui Asif Zardari să demisioneze.
Ministrul Mukhtar s-a declarat surprins de interdicţia de circulaţie pe care a primit-o, şi a susţinut că nu ştie să existe vreo anchetă de corupţie împotriva sa. "Am fost informat că nu pot părăsi ţara. Se pare că interdicţia are legătură cu o anchetă federală în care sunt implicat, dar este o simplă interpelare care a fost suspendată vreme de 12 ani", a spus Mukhtar într-un interviu televizat.
Preşedintele Musharraf a elaborat actul de amnistiere a numeroşi demnitari pentru a-i permite răposatei soţii a lui Zardari, Benazir Bhutto, să se întoarcă în Pak