O iniţiativă legislativă a liberalilor şi conservatorilor, care prevede eliminarea impozitului minim, a trecut tacit de Senat. Sursa: Codrin Prisecaru
Firmele au o nouă speranţă că vor scăpa de impozitul minim. O iniţiativă legislativă care conţine această prevedere a trecut prin aprobare tacită de Senat şi va fi dezbătută de deputaţi, care vor da verdictul final.
Alături de anularea impozitului minim, proiectul de lege prevede şi eliminarea restricţiilor la deducerea TVA când o firmă îşi cumpără un autoturism şi carburanţi, precum şi reducerea cu 10% a contribuţiilor sociale.
Proiectul a fost iniţiat în luna iunie, de mai mulţi liberali, printre care Călin Popescu-Tăriceanu, Ludovic Orban, Daniel Chiţoiu, Crin Antonescu, Dan Radu Ruşanu şi Varujan Vosganian, precum şi de conservatorul Dan Voiculescu.
În septembrie, iniţiativa a primit aviz negativ de la guvern, cu următorul argument: impozitul minim „este parte integrantă a procesului de asigurare a resurselor bugetare aferente investiţiilor şi susţinere a sectoarelor economice cu valoare adăugată mare”.
Executivul îşi menţine această poziţie şi după ce proiectul de lege a trecut de una din cele două etape. Oficiali ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP) ne-au declarat: „Sperăm ca în Camera decizională a parlamentului să se ţină cont de opinia guvernului”.
Impozitul minim, un eşec
Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM, este de părere că „măsurile din această propunere pot să reprezinte componente ale pachetului de acţiuni care să fie aplicate de la 1 ianuarie 2010”. Totuşi, iniţiativa trebuie analizată în contextul bugetului pe anul viitor, ne-a precizat el.
Cu toate criticile întreprinzătorilor privind impozitul minim, autorităţile au reacţionat numai prin promisiuni. Premierul Emil Boc d