Din cauza unei erori legislative privind facturile de TVA, statul român a încasat, în mod incorect, în ultimii trei ani câteva zeci de milioane de euro de la firme, estimează surse din piaţă. Cu concursul legislației în vigoare, o serie de companii au fost obligate să plătească de două ori taxa pe valoare adăugată. Singura modalitate de recuperare a banilor rămâne demararea unui proces în instanţă, spun consultanţii. Cuantumul exact al sumei de care statul beneficiază injust din această cauză nu se cunoaşte. ANAF-ul și Ministerul Finanțelor au adoptat tactica tăcerii depline în fața încercărilor EVZ de a obține explicații oficiale. Sursa: Rompres
Şi asta deoarece multe companii au fost obligate să plăteasca taxa pentru valoarea adăugată (TVA) de două ori. Este vorba de o parte dintre societăţile care fac comerţ de bunuri şi servicii cu exteriorul, exportatori şi firme de transport.
Conform legislaţiei curente, se ajunge la o dublă taxare a tranzacţiilor în cazul în care, după ce a emis, în mod eronat, o factură fără TVA, firma îşi corectează greşeala şi emite documentul corect, cu TVA, către clienţii săi care au dreptul să-şi deducă taxa aferentă tranzacţiei considerată iniţial scutită.
Mai precis, „în cazul în care o societate face obiectul unei inspecţii, în urma căreia inspectorii fiscali constată existenţa anumitor tranzacţii care au fost scutite de TVA în mod eronat, raportul întocmit de ei va sta la baza emiterii unei decizii de impunere ce va cuprinde diferenţele în plus de TVA, societatea fiind obligată să plătească taxa către bugetul de stat”, explică Vlad Boeriu, manager în departamentul Taxe din cadrul companiei de consultanţă Deloitte România.
Judecata, soluţia pentru recuperarea banilor
Singura modalitate de recuperare a banilor rămâne demararea unui proces în instanţă, spun consultanţii. C