Ninsoarea şi frigul au provocat, în ultimele 72 de ore, moartea a 29 de persoane în Europa, iar mii de persoane au fost blocate în trenuri, pe şosele, în gări şi aeroporturi. Sursa: Reuters
1 /. Un val de frig afectează de câteva zile continentul, cu o temperatură record de minus 33,6 grade Celsius în noaptea de vineri spre sâmbătă în Bavaria (Germania). Intemperiile au ajuns până în sudul Europei, mai multe regiuni din nordul şi centrul Portugaliei fiind plasate, ieri, în stare de alertă, relatează AFP.
Aseară, serviciile franceze de meteorologie considerau că "episodul de vreme rece" s-a încheiat, ridicând progresiv "alerta portocalie", în vigoare de dimineaţă în 50 din cele 95 de departamente din cauza ninsorilor.
Lista persoanelor decedate din cauza frigului a continuat să crească: 15 numai sâmbătă în Polonia, cel puţin şase la sfârşitul săptămânii în Germania - cinci în accidente de circulaţie şi o persoană fără adăpost în Mannheim (vest). În Austria, doi bărbaţi au murit de frig în Styria (sud-est). Franţa, unde noaptea de sâmbătă spre duminică a fost deosebit de rece, cu minus 24 de grade Celsius în est, un şomer a fost găsit mort în rulota sa în apropiere de Arras (nord) şi o persoană fără adăpost de origine poloneză la Marsilia (în sud-est).
Accidente şi trenuri blocate
Numai în Renania-de-Nord-Westfalia, în vestul Germaniei, poliţia a înregistrat de vineri seara până duminică peste 1.100 de accidente rutiere, soldate cu 100 de răniţi. Circulaţia trenurilor Eurostar între Londra şi Paris, blocată de vineri seara, care a obligat circa 2.000 de călători să îşi petreacă noaptea în tunelul de sub Canalul Mânecii, va rămâne suspendată şi luni, a anunţat compania, care nu a pitit da asigurări că aceasta va fi reluată mâine.
Celelalte trenuri de mare viteză (TGV) franceze nu au