Figuri centrale din sportul românesc, o lume privilegiată a vechiului sistem, regretă schimbările din acest domeniu. Sursa: Arhiva EVZ
Revoluţia din decembrie 1989 a schimbat din temelii nu doar structura politică şi socială a României, ci a avut un efect puternic şi asupra lumii sportului.
La 20 de ani de la căderea regimului comunist, mai mulţi foşti sportivi spun şi susţin cu argumente că, pentru ei, era mai bine înainte de 1989, că atunci existau condiţii mai bune, iar performanţele erau mai mari. Una dintre aceste voci este cea a celebrului Ivan Patzaichin, deţinător a patru medalii olimpice de aur.
„Din păcate, canotajul nu s-a schimbat în bine după Revoluţie. Sunt foarte puţini oameni care practică acum acest sport, plus că nu se mai fac deloc investiţii. Sincer, era mai bine în comunism. În primul rând, se făcea sport în şcoli. Aveai de unde alege, se puteau face selecţii. De exemplu, la Dinamo erau peste 20 de posturi la caiac-canoe, acum au rămas vreo 12. La Orşova şi la alte câteva cluburi sunt câte doi sportivi, care ajung să facă parte din lotul naţional, acesta fiind sponsorizat de federaţie. Cluburile sunt prea sărace acum. Pe mine nici nu mă interesau câştigurile. Satisfacţia morală era uriaşă atunci când deveneam campion. Concuram pentru prestigiu, pentru România. Acum ne gândim la cât se câştigă, cât valorează o medalie. Sportul se duce la vale. Nu se compară premiile de pe vremea mea cu cele de acum”, a declarat Patzaichin pentru EVZ.
De aceeaşi părere este şi fosta atletă Gabi Szabo, care susţine că în perioada comunistă sportul românesc era mult mai bine organizat faţă de cum este în prezent.
Chiar şi fostul campion Leonard Doroftei susţine că „n-ar fi fost tocmai rău în comunism dacă s-ar fi găsit mâncare”. Declaraţie surprinzătoare, în condiţiile în care Revoluţia i-a dat posibil