La târgurile de sezon, dar şi în magazinele ecologice, mai puteţi cumpăra doar azi bucate româneşti, bune de pus pe masa festivă. Sursa: Codrin Prisecaru
Costiţă hăţuită, cârnaţi cu busuioc verde, muşchi împletit, jambon semicrud, tobă, dar şi păstrăv afumat în cetină de brad, caşcaval bucovinean, pâine cu barabule, cornuleţe cu mac şi cozonac cu nucă, stafide sau rahat.
Bunătăţile astea, dar nu numai, făcute după reţete de familie, în case tradiţionale româneşti, le mai găsiţi doar azi la târguri şi în magazinele fără pretenţii din Capitală.
Asta, dacă vreţi să puneţi pe masa de Crăciun bucate specifice româneşti - fără coloranţi sau alţi potenţiatori de gust şi aromă -, şi nu aveţi nici porc de tăiat, nici rude pe la ţară care să vă pună sub brad cârnaţi proaspeţi de casă.
Preţurile la astfel de târguri sunt cu câteva procente mai piperate decât în super mar keturi. Dar sunt justificate de eticheta „100% natural”, spun ţăranii.
Made in Bucovina, în Floreasca
„La Baciu” e la mare căutare între bu cureştenii care pun preţ pe preparatele a la Bucovina. În magazinul de pe Calea Floreasca, nr. 69, Ion Ţăran Baciu, proprietarul magazinului, nepot de măcelar din Fundu Moldovei, îţi spune dintr-o suflare secretul câr na ţi lor: „Pulpa de porc se taie bucăţi mari, cu satârul.
Cea mai bună carne se mătură prin condimente, apoi se pune într-un baiţ, unde stă 24 de ore, apoi la fum cald, fum rece, cu lemn de fag şi de cireş”. Cârnaţii aceştia tradiţionali sunt, însă, doar un produs din zecile aflate deja în vitrină. Specialitatea lui Baciu sunt cârnaţii cu busuioc, plimbaţi şi prin Anglia.
Dacă vreţi să-i faceţi „o vizită de lucru” bucovineanului, e bine să ştiţi că magazinul e deschis de la 10.00 la 19.00. Vitrina, însă, se goleşte văzând cu ochii, deci e bine să vă grăbi