Cei care nu bani sa îşi cumpere un brad pe care sa-l împodobească în seara de ajun au posibilitatea să închirieze unul în ghiveci. Taxele variază în funcţie de înălţimea bradului, care poate fi poate fi de la câţiva centimetri şi până la doi metri. Sursa: Nicoleta Ene
Ideea de a închiria brăduţi în ghiveci i-a venit unui vâlcean, inginer horticol şi proprietar de sere, după ce a constatat că vânzările au scăzut considerabil în comparaţie cu alţi ani. Chiria reprezintă 10% din valoare bardului, iar beneficiarul semnează un contract prin care îşi ia angajamentul că îl fereşte de căldură, îl udă şi nu îi rupe ramurile.
„Criza a lovit şi afacerea cu brazi. Dacă în alţi ani, cei mai cădutaţi erau brazii în ghiveci de până la 1,5 metri, acum oamenii vor cel mult crenguţe. Aşa că m-am gândit să ofer spre închiriere, pe perioada sărbătorilor, brazii pe care îi am la vânzare. Închirierea se face pe bază de contract, în care sunt prevăzute penalităţi în caz de deteriorare. De asemenea, brazii sunt predaţi cu instrucţiuni de păstrare şi îngrijire. Cel mai important este ca în camera unde e păstrat bradul, temperatura să nu depăşească 15 grade Celsiu, să nu i se rupă vârful pentru că acolo sunt foarte mulţi muguri şi să fie udat din când în când”, explică inginerul Ion Popescu.
Brazi sunt aduşi din ţările nordice, Olanda şi Danemarca, iar cei mai căutaţi sunt cei de până la maximum 1,75 metri. „Preferăm să comercializăm specii de brazii din ţările nordice pentru că sunt foarte bogaţi şi decorativi, spre deosebire de cei româneşti, care sunt înalţi, dar au puţine ramuri”, mai spune Ion Popescu.
În general, firmele sunt cele care optează pentru închirierea brazilor de sărbători deoarece plătesc mai puţin. De obicei, cumpăram un singur brad de 3 metri, tăiat pe care plăteam în jur de 200 de lei, iar după Sărbători îl aruncam. Anul