Un procuror polonez a dezvăluit ieri că furtul inscripţiei "Arbeit macht frei" ("Munca te eliberează") a fost comandat de persoane din străinătate.
Artur Wrona, un procuror polonez care face parte din echipa care investighează circumstanţele în care a fost demontată inscipţia de la intrarea în lagărul de la Auschwitz, a declarat că furtul acesteia a fost ordonat de un cetăţean străin. În acelaşi timp, Wrona a cerut ajutor din partea lucrătorilor de la Interpol, pentru a-l localiza şi a-l captura pe cel care a comandat infracţiunea.
Investigatorul polonez a refuzat să comenteze speculaţiile presei cu privire la originea persoanei care a cerut ca inscripţia din fier forjat să fie furată. Jurnaliştii au presuspus că vinovatul moral ar putea proveni din Suedia, deoarece doi dintre presupuşii hoţi au fost reţinuşi în portul Gdynia, de unde pleacă feriboturi cu destinaţia Suedia.
Reconstituirea
Duminică, poliţia poloneză a reţinut cinci suspecţi, după ce a descoperit inscripţia tăiată în trei bucăţi. Ieri, trei dintre cei arestaţi au fost transportaţi la Auschwitz pentru a reconstitui modul în care au comis delictul.
Potrivit procurorului Artur Wrona, reconstituirea a relevat numeroase defecte ale sistemului de securitate din cadrul fostului lagăr nazist. Suspecţii au descris modul în care s-au întors de mai multe ori la intrarea în lagăr şi nu au fost detectaţi de paznici.
Cele trei persoane reţinute care au descris modul în care s-a desfăşurat furtul susţin că au fost nevoite să meargă la un magazin din apropiere pentru a cumpăra o unealtă cu care să demonteze frontonul pe care stă scrisă celebra expresie. Inscripţia din fier forjat, cu o masă de 40 de kilograme, a fost pe jumătate deşurubată şi pe jumătate tăiată, apoi secţionată în trei bucăţi.
Autorităţile poloneze susţin că suspe