Parlamentarii eleni au aprobat pachetul de măsuri anticriză elaborat de Executiv pentru a micşora deficitul statului grec, în speranţa că încă se mai poate evita o prăbuşire a economiei. Sursa: Reuters
Măsurile propuse de premierul Papandreou vizează reducerea datoriei publice de la 12,7% din produsul intern brut la 9,1, până la sfârşitul anului viitor. În acest scop, Executivul a propus mai multe reduceri de cheltuieli bugetare, dar şi o scădere a aparatului birocratic.
În prezent, datoria publică a Greciei se ridică la 300 de miliarde de euro, ceea ce a provocat o scădere serioasă a cotei acestui stat. Cele mai importante agenţii de rating au declarat Grecia un pericol pentru instituţiile internaţionale de creditare, tocmai din cauza imensei datorii externe deja contractate şi a dificultăţii cu care statul adună bani la buget.
Reduceri bugetare
Şedinţa de ieri a Parlamentului de la Atena a fost dedicată stabilirii bugetului pe anul viitor şi proiectul propus de Guvern, care cuprinde numeroase reduceri, a fost aprobat de membrii Legislativului cu 160 de voturi pentru şi 139 împotrivă.
La încheierea sesiunii de ieri, premierul Iorgos Papandreou şi-a reafirmat angajamentul de a scoate statul elen din situaţia grea în care se află.
"Ne vom demonstra capacitatea şi hotărârea de a schimba această ţară în faţa cetăţenilor acestui stat şi a străinilor care se îndoiesc de noi", a declarat şeful Guvernului grec.
Printre măsurile anunţate săptămâna trecută de Papandreou se numără o reducere semnificativă a bugetului dedicat Ministerului Apărării, o scădere de 10 procente a cheltuielilor pentru protecţiua socială, o taxă de 90% pe bonusurile directorilor din domeniul bancar, îngheţarea salariilor şi blocarea posturilor în sectorul bugetar, precum şi închiderea unei treimi din birourile de