EVZ continuă campania "Literatura închisorilor" cu un interviu acordat de ziaristul italian, Giovanni Ruggeri, îndrăgostit de arta din Sibiel şi cea realizată de Zosim Oancea, a cărui poveste a fost prezentată ieri, în debutul campaniei.
Ziaristul italian, Giovanni Ruggeri, în vârstă de 47 de ani, a publicat cartea „Icoanele pe sticlă din Sibiel”, editată de Cae şi tradusă în cinci limbi.
Într-un interviu pentru EVZ, ziaristul italian, care a învăţat impecabil limba română, se declară îndrăgostit de reperele noastre culturale, precum şi de spiritualitatea româneacă. El a creat situl Sibiel.net, în care descrie muzeul creat de părintele Zosim Oancea.
"Un ziarist italian îndrăgostit de Sibiel şi de preotul Zosim Oancea a reuşit să facă, în doar câţiva ani, ce n-a reuşit să facă nicio instituţie românească în treizeci: să publice un album excelent, în cinci limbi (română, italiană, engleză, germană, franceză), despre cel mai important muzeu de icoane pe sticlă din estul Europei”, spune teologul Cristian Bădiliţă, în revista Oglindanet.ro.
„Giovanni Ruggeri, căci despre el este vorba, s-a instalat la Sibiel, unde şi-a cumpărat o «casă cu şură». A învăţat româneşte, dar mai ales a învăţat ceea ce foarte puţini români ştiu: să respecte şi să pună în valoare puţinele împliniri din cultura şi spiritualitatea românească. A descoperit în figura luminoasă a preotului Zosim Oancea, creatorul muzeului de la Sibiel, un ghid spiritual dincolo de vârste şi confesiuni. Iar celor peste şase sute de icoane, adunate cu dumnezeiască încăpăţânare de «tata Zozo», aşa cum îi spuneam noi, cei apropiaţi, le-a conferit blazonul cuvenit”, apreciază Cristian Bădiliţă.
Simona Chiţan: Cum aţi ajuns la acest subiect?
Giovanni Ruggeri: Am descoperit Muzeul de icoane pe sticlă din Sibiel în 2003, în cadrul unei vizite