De Anul Nou nimic nu ar putea să umple de bucurie sufletele celor dragi, aşa cum ar putea să o facă un DVD cu "Momente de aur" cu Toma Caragiu. Jurnalul Naţional vă oferă şansa de a viziona în aceste momente de sărbătoare câteva dintre cele mai frumoase scenete cu marele actor.
Unui popor înzestrat cu atâta umor îi trebuie actori pe măsură. Din păcate, partiturile cinematografice nu au fost mereu pe măsura minunaţilor noştri comici. Totuşi, unul dintre ei a avut parte de câteva roluri care i-au pus în valoare calităţile. Numele lui este Toma Caragiu. Spunem este, pentru că, dacă într-o bună zi am uita să râdem, cu siguranţă Toma Caragiu ne-ar salva. El este un actor care se reinventează, în ciuda lipsei sale fizice. Urmăriţi-l în "Operaţiunea Monstrul" şi spuneţi-ne dacă nu este un întreţinător de speranţe cel căruia Marin Moraru îi şoptea povestea bicicletei galbene! Priviţi-l în "Actorul şi sălbaticii" şi, dincolo de cutremurarea de râs, descoperiţi adevărata cheie a acestui miracol numit Toma Caragiu!
S-a născut la 21 august 1925, într-un sat din Grecia numit Argos Orestikon. În 1930 se stabileşte împreună cu familia în Dobrogea, unde îşi petrece copilăria şi asistă la spectacolele pe care bunica, "o femeie înzestrată cu o capacitate remarcabilă de a extrage din viaţă substanţa comică", le improviza la ea acasă duminica. Un om mândru, îndrăgostit de familia lui, pe care o diviniza, adânc interesat de lumea în care trăia, o fiinţă morală, deci chinuită, aflată într-o necontenită strădanie de a trăi frumos.
Cooptat în trupa de teatru a liceului, scrie în revista acestuia "Frământări", ia diploma de bacalaureat în vara anului 1945. Se înscrie la Drept, dar abandonează cursurile şi intră la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică Bucureşti, clasa Victor Ion Popa. În vacanţe devine animator cultur