După ce au câştigat săptămâna trecută un contract în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru construcţia, operarea şi întreţinerea de centrale nucleare în Emiratele Arabe Unite, autorităţile de la Seul şi-au anunţat intenţia de a pătrunde şi pe piaţa europeană, scrie ziarul "The Korea Herald".
Coreenii au contactat astfel mai multe state europene, printre care şi România, căutând o cale de a pătrunde pe piaţa europeană a energiei nucleare, potrivit secretarului de stat în ministerul coreean al Ştiinţei şi Economiei, Kim Young-hak.
Bătrânul continent nu este singura zonă spre care Seulul caută să găsescă cumpărători pentru reactoarele sale nucleare. Discuţii se poartă şi cu ţări din Orientul Mijlociu şi Asia.
Coreea de Sud este a şasea ţară din lume care exportă reactoare nucleare, după Statele Unite, Franţa, Rusia, Canada şi Japonia.
Câştigarea contractului din Emirate ar trebui să demonstreze capacităţile de energie nucleară ale Coreei de Sud şi să crească şansele companiilor sud-coreene de a intra pe alte pieţe, printre care Turcia, Iordan, România şi Ucraina, au arătat oficiali ai guvernului de la Seul, potrivit "The Korea Herald".
"Într-adevăr, suntem în contact cu România şi alte ţări europene", a arătat oficialul coreean.
Piaţa europeană a energiei nucleare este dominată în principal de companii franceze. De altfel, cu o companie din Hexagon s-au luptat companiile coreene şi pentru contractul din Emirate, Areva.
România va avea două noi reactoare nucleare până în 2015-2016
Singura centrală nucleară existentă în România este cea de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica. Centrala are două reactoare nucleare funcţionale, alte două unităţi urmând să fie construite până în 2015-2016 de către un consorţiu format din Nuclearelectrica, care deţine 51% din proiect, şi companiile Enel (Italia),