Redactorii „Adevărului literar şi artistic“ fac o selecţie personală a realizărilor culturale şi a eşecurilor anului
Muzică
Vioara întâi a evenimentelor culturale
Succesul răsunător de care s-a bucurat Festivalul Internaţional „George Enescu" din acest an a fost dat de suma a 16 orchestre simfonice şi 14 camerale din elita europeană, a 41 de solişti vestiţi evoluând în concert şi alţi şase în recital, precum şi a şase formaţii camerale în cele 175 de evenimente muzicale care au implicat peste 3.000 de muzicieni.
Surprizele s-au ţinut lanţ, unele foarte plăcute, cum a fost Filarmonica din Oslo cu un dirijor mai puţin faimos, Jukka-Pekka Saraste. Aplaudate la scenă deschisă au fost şi concertele susţinute de Murray Perahia, Nigel Kennedy, de extraordinarul „Trio Beaux Arts", cu un Menahem Pressler în mare vervă şi la 80 de ani sau mai junele şi mai puţin cunoscutul la noi violonist Joshua Bell.
Am mai putea adăuga momente excelente, dar să nu uităm, neapărat, să evidenţiem concertul cu „Arta fugii" a lui Bach în varianta Eric Bergel, sub bagheta măiastră a lui Cristian Mandeal.
N-aduce anul ce-aduce ceasul
Imediat după succesul ultimei ediţii a Festivalului Enescu, unde atât orchestra Filarmonicii, cât şi dirijorul ei principal au avut prestaţii remarcabile, în pragul deschiderii noii stagiuni 2009 - 2010,un grav conflict a tulburat apele.
Orchestra Filarmonicii a declarat război concertmaistrului Anda Petrovici, iar Cristian Mandeal a demisionat, refuzând să mai dirijeze concertul de debut al stagiunii.
Cu chiu cu vai, Filarmonica a susţinut concertul de deschidere, dar cu un program schimbat din cauza conflictelor apărute între instrumentişti, pe de-o parte, şi concertmaistrul Anda Petrovici, managerul şi dirijorul Cristian Mandeal şi directorul artistic al instituţiei, Ni